Vi har placerat cookies på din dator och lagrat ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av våra webbplatser. Om cookies och personuppgifter
OK, jag förstår!
Svartkål & kardon

Recept

Här är två av våra favoritrecept:

Squash och svamppaj

Pajdeg:
1OO g smör
1.5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl (eller bara vetemjöl)
2 msk vatten

Fyllning:
8OO g tärnad sommar- eller vintersquash
2 hackade lökar
2 dl svamp
2 msk smör
3 msk mjöl
1 tsk örtsalt
1 tsk basilika
1 finhackad tomat
2 msk chilisås
½ dl grädde
hackad persilja

Så här gör du:
Gör först pajdegen; Hacka ihop smör och mjöl. Tillsätt vattnet och arbeta samman allt till en deg. Låt vila kallt i ca 1 timma. Skör squashen i tärningar. Skala och hacka löken grovt. Bryn svampen i en del av smöret och lägg den i en smord, ungssäker form. Använd en rymlig stekpanna och fräs löken i resten av smöret. Vänd spuashtärningarna i mjölet och blanda dem med löken i stekpannan. Har inte allt mjöl gått åt till spuashtärningarna, så strö över det som finns kvar och rör om. Fräs en stund på svag värme. Tillsätt salt, basilika och den hackade tomaten. Rör i chilisås, grädde och rikligt med hackad persilja. Låt det hela sjuda några minuter och häll röran över svampen. Kavla ut pajdegen så att den passar formen. Spara gärna lite deg till garneringen. Lägg den utkavlade degen på fyllningen och nagga med en gaffel. Garnera och grädda pajen i 225 grader i 20-30 min.

Äppelpumpa Crisp

Ingredienser
4.5 dl tärnad pumpa
4.5 dl skalade och tärnade äpplen
1 dl lönnsirap eller vanlig sirap
2 dl farinsocker
½ tsk kanel
½ tsk muskonöt
½ tsk salt
75 g smör
2 – 2.5 dl vetemjöl

Så här gör du:
Sätt ungen på 175 grader. Smörj en form som är 22-25cm i diameter och fyll den med pumpa- och äppeltärningarna. Ringla sirapen över. Blanda ihop mjöl, socker, kryddor och salt. Fördela fettet i mjölet med fingrarna eller med en kniv till en grynig massa. Strö den här smuldegen över frukttärningarna och grädda i 40 min. Eller tills pumpan och äpplena är mjuka och det hela fått en fin färg!

Serveras gärna med glass eller grädde! Är godast varm, men är jättegod kall också!

(Båda recepten är hämtade ur ett recepthäfte från Runåbergs fröer)

Trädgården

I Hattsjöhults trädgård ligger marken
aldrig bar.

Läs mer »

Recept

Laga och njut några av gårdens favoriträtter.

Läs mer »

Kontakt

Marie & Ronnie Johansson
Hattsjöhult
571 65 Grimstorp

Visa karta

Telefon

0380-70033
Marie 0702-852467 Ronnie 0706-414136

Skicka e-post